Формиране На Сексуалната Култура | Диафрагма

Поради липсата на часове, посветени на сексуалното здраве в училище, хората, които тепърва започват половия си живот, трябва да търсят алтернативни източници на информация по темата. Много често обаче тези източници съвпадат с популярното в този културен момент съдържание като филми, сериали, книги и др. Именно затова решихме да започнем нова рубрика, в която ще анализираме известни сцени, отразяващи нивото на сексуална култура в даден момент и дори такива, които са допринесли за нейното формиране. 

Започваме с две емблематични героини от малкия екран. Макар сериалите, в които участват, да са коренно различни, Моника Гелър  от „Приятели“ и Кари Брадшоу от „Сексът и градът“ всъщност имат много общо. И двете живеят в Ню Йорк по почти едно и също време, и двете търсят любовта, а и двете предпочитат един и същ начин за контрацепция, а именно диафрагмата.

Диафрагмата е контрацептивен метод, който представлява силиконова шапчица с гъвкав пръстен. Тя покрива входа на матката (шийката) и не позволява на сперматозоидите да достигнат до яйцеклетката. Диафрагмите се произвеждат в различни размери и видове. И макар когато диафрагмата се използва правилно да е много надежден контрацептивен метод, тя не предпазва от БППП (болести предавани по полов път).

 Диафрагмата може да се закупи от аптека или онлайн без рецепта. Тя се поставя от лекар, но има начини да се поставя и у дома, като се следват правилно необходимите стъпки. 

1. Нанесете специален гел (спермицид) по вътрешната страна на диафрагмата. Този гел убива сперматозоидите или забавя движението им. 

2. Навийте диафрагмата наполовина и я вкарайте не по-рано от 2 часа преди полово сношение. 

3. Вкарайте диафрагмата дълбоко във влагалището, над отвора на матката. Дръжте кухата страна на диафрагмата насочена към матката. Шийката трябва да бъде покрита. 

4. Извадете диафрагмата от 6 до 24 часа след еякулация. Издърпайте я надолу и навън. 

5. Измийте я с гореща вода и я подсушете. 

Интересен е обаче фактът, че Моника и Кари попадат в един много малък порцент за времето си. Според проучвания в този период в САЩ жените, използващи този контрацептивен метод, са били под едни процент.  А и наистина, извън епизодите на любимите ни сериали, рядко се говори за диафрагмата. Нейното често споменаване в телевизията може да се припише и на фактът, че предимно мъже за сценаристите на въпросното съдържание. И макар то да е доста прогресивни за времето и да дестигматизира много теми около секса, то не остава без своите недостатъци.