Синдром На Поликистозните Яйчници

Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ или PCOS) е хормонален проблем, който е доста често срещан при момичетата и жените в репродуктивна възраст. 

Синдрома се наблюдава при 6-15% от жените и е една от най-честите причини за безплодие, но е много важно да запомним, че с правилното хранене и упражнения синдрома е ЛЕЧИМ. 

Момичетата, страдащи от този синдром може да имат редки или продължителни менструални периоди или повишени нива на мъжкия хормон андроген.

Няма някаква конкретна причина, която причинява синдромът на поликистозните яйчници. Факторите, които може все пак да окажат някакво влияние са:

  1. Повишени нива на инсулин- ако клеките ви в тялото не усвояват добре захарта това води до повишаване на нивата на кръвната захар и произвеждане на повече инсулин. Повишените нива на инсулин повишават андрогена, което води до проблеми с овулацията.
  1. Наследственост – доказано е, че някои гени имат връзка със синдрома на поликистозните яйчници.
  1. Повишени нива на естроген – когато яйчниците произвеждат повече естроген това води до нежелано окосмяване и акне.

Симптомите на поликистозата обикновено се развиват през пубертета. Има и случаи, обаче, когато синдрома може да се прояви в следствие на значително наднормено тегло. 

Oбикновено имате синдром на поликистозните яйчници ако:

  •  имате нередовен цикъл – редките, нередовни или продължителни менструални цикли са най-честият признак. Например, може да имате по-малко от девет цикъла годишно, повече от 35 дни между менструациите и необичайно тежък менструален цикъл.
  • ексцесивно окосмяване (мъжко окосмяване) в андроген-зависимите зони – ако имате окосмяване в зони на тялото, които попринцип са характерни за мъжете (например по лицето) 
  • акне
  • поликистозни яйчници – когато яйчниците ви са уголемени и завишен брой фоликули, които обграждат яйцеклетките.

Важно: Ако усещате, че имате някой от тези симптоми е хубаво да се консултирате с гинеколога си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *